Quantcast
Channel: Edward Blom – gastronom och kulturhistoriker
Viewing all 188 articles
Browse latest View live

Ny tv-serie: Edward Bloms Stockholm

$
0
0

Som flera av Er säker redan har märkt så har jag nu en ny tv-serie. Den heter Edward Bloms

Stockholm och visas på www.svd.se/edwardblom eller på Svd:s Youtube-kanal. Första avsnittet lades ut i söndags och handlade om snabbmatens historia i Stockholm.

Fem söndagar i rad kommer nya avsnitt att läggas ut. Vad de olika handlar om måste jag hålla strängt hemligt om i förväg, men så mycket kan jag säga som att nästa avsnitt kommer att spelas in i ett palats som jag läst in mig på redan för att ha med i Mellan skål och vägg med Edward Blom i TV8, men p.g.a. divere oturliga skäl så släpptes jag aldrig in den gången, trots att jag redan ägnat massa tid åt att läsa in mig och skriva manus.


Glöm inte att rösta!

$
0
0

www.svd.se/edwardblom kan Ni även rösta på vad det sista programmet av Edward Bloms Stockholm ska handla om. Gå gärna in och klicka för ett av de tio alternativen.

Jag äter den underbara sambalburgare på Vegabaren i Haninge i det första avsnittet av Edward Bloms Stockholm.

Jag skriver om Rieslingviner

$
0
0

 

Jag har börjat skriva vin- och dryckeskrönikor för Vinklubben.se – läs gärna min första som handlar om hur jag redan i ungdomsåren blev förälskad i Rieslingviner under mitt studieår i Tyskland.

Tessinska palatset

$
0
0

Tessinska palatset.Ni har väl sett del två av Edward Bloms Stockholm [klickabar länk]   – det handlar om Tessinska palatset och är något av seriens mästerverk. Vet inte hur mycket tid fotograf och producent lagt ned på att få det perfekt, men så är Björn också stor Tessin-fantast.

Särskilt roligt att få göra detta avsnitt var för att jag läst in mig på det redan till Mellan skål och vägg, men vi då tvingades ställa in det hela för det blivit fel med bokningen. Istället fick jag hals över huvud läsa in mig på Steninge Slott och berätta om Tessin där i stället den gången.

Själv ligger jag hemma i förkylning och känner mig alldeles skruttig, men har laddat över massa bilder från min mobil till datorn och inser att det finns tusen saker jag borde bloga om. Får se om det hinns med framöver.

 

Vinsemester vid 14!

$
0
0

14 år och önskar åka på vinsemester i Europa? Jo, det är fullt möjligt och legalt bara du tar med dig en Erziehungsberechtigter. Och i England kan Du börja ta dig ett glas sherry till soppan betydligt tidigare än så, om du har turen (eller hur man nu ser på saken) att hysas in i en tillräckligt liberal familj. Läs min vinkrönika om alkoholåldersgränser i olika länder på  http://www.vinklubben.se/ta-med-barnen-pa-vinsemester/ – En djup ursäkt till dem som kommit hit via Twitter eller FB för att jag inte skickade Er till Vinklubben direkt, men det vore så trevligt om fler personer ville upptäcka min egen blogg också, även om jag numera mest hinner skriva för andra medier.

Jag själv som 16-åring, den sommaren i England då jag verkligen började uppskatta stora mängder öl.

Annars har min förkylning nu vandrat vidare ner i lungorna, halsen och stämbanden. Trots detta rycktes jag brutalt upp ur min sjuksäng av Björn Markusson som krävde att jag skulle kraxa fram speakerröster till nästa avsnitt av Edward Bloms Stockholm som läggs ut på Svenskans hemsida på söndag. Blir ett lite annorlunda avsnitt med stark personligt engagemang.

I morgon har jag fått säga återbud till en skolklass från S:t Ragnhilds gymnasium och åt Aftonbladet – tråkigt! Annars är det mest mina kollegor på Centrum för Näringslivshistoria som lider av min sjukfrånvaro. Än så länge, vill säga … Det ryktas om att vi ska få kontorslandskap framöver och med min genomträngande stämma och mitt infernaliska knattrande på tangentbordet (har aldrig vant mig av att slå av bara helsefyr sedan jag lärde mig skriva maskin som tioåring på en mekanisk icke-elektrifierad Facit) så lär mina kollegor därefter istället göra allt som står dem i makt för att jag skall stanna hemma. Antagligen inkluderande laxermedel i kaffet, vägglöss på min kontorsstol och ständiga nysningar på min telefon.

Karp

$
0
0

 En söndagskväll för ett tag sedan hamnade Gunilla och jag på SABIS Fältöversten. När vi passerade den manuella disken fick jag se att de hade karp. Gunilla talade i telefon och kunde inte vara mitt bollplank – passande nog med en god vän i Prag. Jag kunde inte hejda mig utan spontanköpte. ”Någon sådan har jag aldrig sålt förut”, sa ynglingen i fiskdisken upprymd, vilket gjorde mig lite orolig eftersom fisk är en färskvara …

Först följande kväll letade jag rätt på ett recept på internet, modifierade det lite och skred till verket. Och? Jo, det var fantastiskt gott! Riktigt, riktigt bra! Hade förväntar mig lite dysmak och mycket ben. Men när man väl rensat bort benen var det ett fantastiskt mjukt och krämigt fiskkött som jag personligen tycker är ännu godare än de dyrare, fasta sorterna som torsk. Plötsligt förstod jag att  östeuropéernas  karpfixering till jul inte enbart är av traditionella grunder utan även av kulinariska.

Några veckor senare mötte jag en forskare på Sveriges fulaste byggnad (efter Arkitekthögskolan) Södertörns högskola som berättade att hon forskade på gamla fiskdammar. Vi hade massa småskalig fiskodling i gamla tider såväl på landet som i städerna. Karp gick dock bara att odla längst ner i söder, i resten av landet var det rudor som gällde. Och här och var finns ännu överlevande bestånd av rudor i gamla dammar. Själv bor jag inte långt från platsen Ruddammen här i Stockholm, måste promenera dit och se om det finns någon damm kvar man kan tjuvfiska i – annars får det bli Fältöversten igen.

Tillägg: Det har kommit upp frågor hur vi tillagade den. Det gjorde vi ugn med tomater, palsternacka och backonbitar. Jag tror det rökta och baconet och det syrliga i tomaterna var väldigt bra för att ta bort den där dysmaken som karp sägs kunna ha. Eller också är det bara en myt, vi kände ingen sådan i alla fall -var bara riktigt, riktigt gott. Skulle vilja äta karp varje vecka! Varför kan inte lunchrestaurangen nära mitt jobb som drivs av två polacker och en tjeck börja ha det istället för den varje vecka återkommande gösen?

 

Bröllopsresan, minnen från sommaren 2

$
0
0

När man bloggat extremt lite under nästan ett år, men samtidigt ett par gånger per vecka fortsatt att ta lustiga bilder och tänka ut lämpliga blogginlägg som man sedan aldrig hinner skriva, så blir det extremt mycket bilder över man aldrig hunnit använda … Alltså, istället för att blogga om mina senaste sex dagar när jag gått runt i lägenheten, varit genomförkyld och inte gjort någonting, så får det bli lite rapportering från sommaren. Här kommer del 2 av minnen från sommaren, Bröllopsresan.

Den gick först till Öland och Gunillas familjs sommarhus där. Dagarna fylldes med kroppkakor, grillad piggvar på antik minigrill, kyrkobesök, minigolf, utflykter, jordgubbsplockande,  loppmarknader, museer och allt annat som gör livet värt att leva. (Ninnis kroppkaksbod i Källa kan verkligen rekommenderas.) Jag var lite ledsen första dagen eftersom vi hade glömt alla de fantastiska ostarna som blivit över från bröllopet – men min gode far paketerade ner dem i små plastpåsar, lade dem i ett vadderat kuvert och så dök de upp i den lilla sommarbrevlådan vid stora vägen några dagar senare. Det var bara att stycka upp ostarna och dra korken ur Madeiraflaskan.

Därefter blev det ett härligt midsommarfirande hos kära vänner i Torna Hällestad i Skåne, som jag inte fick med några bilder på här. Varefter vi tog oss via två goda vänner i Västergötland och besök i Gunillas födelsestad, Örebro, till min släkts gamla fäbodstuga uppe i Dalarna. Där fällde vi träd, gick upp på berg, åt ost från äkta fäbod och blandade konstiga cocktails på haitisk rom och det vi råkade ha till hands – som spadet från fruktkonserver, grädde, blåbärssoppa och liknande. Drinkarna fick namn efter närliggande platser och förfäder, Guckugrogg, Limpersvatten etc.

 

oSAM_0066 oSAM_0063 oSAM_0042 oSAM_0031 dSAM_0070 oSAM_0030 oSAM_0026 oaSAM_0025 oaSAM_0024 dSAM_0175 dSAM_0166 dSAM_0154 dSAM_0116 dSAM_0112

Samtliga Svd-filmerna

$
0
0

Nu har sista avsnittet (för den här omgången) av Edward Bloms Stockholm lagts ut. Det sista handlar om torghandel och saluhallar. Se det – och alla de andra fem avsnitten här. 

Annars har jag haft fullt upp: Lanserade nya numret av Företagsminnen i tisdags (se bilder här), Askonsdag i onsdags, delade ut pris till Årets bar på Nöjesguidens stora gala i lördags (se bilder här) och har fortsatt försöka få ordning och inredning i nya våningen. Vann gjorde förresten Svartengrens (utmärkt bar i gamla Mårdens lokaler).

Om Ni tycker jag skriver för lite här, så följ mig på Twitter. Där är inläggen ytterst korta, men ibland flera stycken varje timme.

 

 


Edwardsmurfar

Smörprovning!

$
0
0

Här är resultatet av fredagens smörprovning! (För  bilder se Edwards Twitter-flöde)

Jury: Edward Blom, Fredrik Innings och Björn Smith

1. Démi-sel Échiré, Frankrike
2. La Baratte du Crémier, Frankrike
3. Lindahls smör, Tyskland
4. Edwards hemlagade smör (osyrat, tillagad på 5 minuter)
5. Ålandssmör
6. Skärgårdssmör från Väddö gård
7. Beurrerie d’Etrez, Schweiz
8. Valio normalsaltat smör, Finland
9. ICA normalsaltat smör, Danmark
10. Beppino Occelli, Italien
11. Svenskt smör, Arla
12. Le Gall; Beurre de Baratte, Frankrike

Förutsättningar: smöret var färskt och åts i små klickar medelst gaffel, med småbitar av färskt surdegsbröd som enda tillbehör. Varje smörsort serverades upplagt på fat, format i ett pepparkakshjärta (av mig).
Jurydeltagarna visste vilka sorter som var med i provningen, men varje fat var endast märkt med ett nummer. Det var alltså en blindprovning.

Observera att provningen handlat om vilket smör som smakat godast som rumstempererat. Aspekter som t ex prisvärdhet och hållbarhet har inte provats.

Intressant var:
- att jurydeltagarna lyckades pricka in vilka som var ”industrismören”, d v s de massproducerade
– att ett dyrt, franskt lyxsmör – Le Gall – placerade sig på sistaplats (några i juryn tyckte det var ”som margarin”, ej menat som beröm)
- att Lindahls smör och Ålandssmör placerade sig så högt = prisvärda val!
- att Edwards hemlagade smör (av hårdvispad grädde + salt) placerade sig så högt
- att alla tre i juryn trodde att Beppino Occelli-smöret var det som Edward hade gjort, men hans hemgjorda placerade sig alltså betydligt högre än de själva trodde
- att Arlas smör, som kom näst sist som färskt smör, placerade sig betydligt högre i en annan provning som trion också genomförde – dock ej som blindprovning: med skirat och brynt smör!

Detta är Edwards egen lista (jfr med den sammanvägda listan ovan):
1. Démi-sel Échiré, Frankrike
2. Edwards hemlagade smör
3. Lindahls smör, Tyskland
4. La Baratte du Crémier, Frankrike
5. Skärgårdssmör från Väddö gård
6. Valio normalsaltat smör, Finland
7. Beurrerie d’Etrez, Schweiz
8. Ålandssmör
9. ICA normalsaltat smör, Danmark
10. Beppino Occelli, Italien
11. Svenskt smör, Arla
12. Le Gall; Beurre de Baratte, Frankrike

/ Gunilla Kinn Blom

 

Edward Blom i Almedalen

$
0
0

Här är Edwards schema under Almedalsveckan i Visby:

Måndagen den 1 juli 9–10

Vem ska ta ansvar för kulturarvet? Panelsamtal med Edward Blom som moderator

Studentcentrum, Campus Gotland Arr: Uppsala universitet

 

Måndagen den 1 juli 15–17

Precision, punsch och rosé Kubbspel med punschmingel, med Edward Blom som deltagare i ett av lagen.

Centerpartiet Gotlands kansli, Solbergagatan 30 Arr: Centerstudenterna

Observera att föranmälan krävs, och att den redan stängts. Mer information på sajten.

 

Måndagen den 1 juli, kvällstid

Mingel som Edward kan tänkas dyka upp på:

Prime, Tysk-svenska handelskammaren, Livsmedelsföretagen, Svensk kött/50 kvadrat m fl

 

Tisdagen den 2 juli 14–15

Debatt: Varför inte politik? med Edward som en av paneldeltagarna.

Södra Kyrkogatan 3 Arr: Centerstudenter

 

Tisdagen den 2 juli 16–16.20

Samtal med Niklas Svensson om rosévinskulturen i Almedalen.

Hamngatan vid Donners Brunn. Arr: Expressen

Se även artikel om ämnet i tisdagens Expressen, Sidan 4.

 

Tisdagen den 2 juli, kvällstid

Mingel som Edward kan tänkas dyka upp på:

Prime, Teknikföretagen m fl

Länkar till och från Almedalen

$
0
0

Skärmavbild 2013-07-04 kl. 13.22.06

Jag och Edward hade några härliga dagar i Almedalen – ett roligt besök, om än kort! Nästa år åker vi gärna tillbaka och stannar lite längre – fast då vill till det till att vi hittar boende till överkomliga priser… Inte det enklaste sista veckan i juni i Visby.

Denna gång hann vi inte med mer än ett fåtal seminarier, förutom Edwards egna (se nedan). Däremot hann vi träffa massvis av goda vänner och bekanta. Några av dem hann vi umgås med riktigt ordentligt – särskilt kul när det är vänner som bor i andra delar av landet så att det inte alltid blir av att ses. Dessutom fick vi äta en massa god mat, exempelvis under en minnesvärd helkväll på Wärdshuset Lindgården.

Här är länkar till vad som dokumenterats av Edward Bloms framträdanden i Almedalen:

 

Kulturarv

Paneldiskussion, Uppsala universitet/Campus Gotland (med Edward som moderator): Vem ska ta ansvar för kulturarvet?

 

Politisk kultur

Centerstudenterna: Varför inte politik? (debatten filmades, vi försöker hålla koll på när det läggs upp)

Roligare och snabbare att vara utanför, ledarkommentar av Gotlands Tidningar

 

Alkoholkultur

Expressen: ”Rosornas stads mest urvattnade tradition”, debattartikel på sidan 4 av Edward Blom

”Live-TV”, Niklas Svensson intervjuar Edward: http://www.expressen.se/tv/nyheter/almedalen/edward-blom-rose-ar-ute

Rosévinskrönikan har refererats i bl a Journalisten.

 

Dessutom har Edward dykt på diverse mingelfoton, som hos Expressen ovan.

Tipsa gärna om länkar som vi missat!

 

 

 

 

 

Twittertävling: #alltinggott

$
0
0

13047218_O_1Vi delar ut ett exemplar av Edward Bloms kommande kokbok ”Allting gott och alldeles för mycket” – signerat! Dessutom blir vinnaren av boken och en vän inbjuden till releasefesten för boken (som hålls i Stockholm i början av september).

För att delta i tävlingen måste du svara på denna fråga:
Varför vill du komma på releasefesten för just den här boken?

Endast svar via Twitter godkänns, och endast om de har hashtaggen #alltinggott (så att vi hittar och kan hålla reda på dem). Alltså: Starta ett Twitterkonto om du inte redan har ett sådant.

Du får delta med hur många svar du vill, när som helst fram till den 20 augusti. Vinnaren, det vill säga den som i vårt tycke svarat bäst på frågan, tillkännages här på bloggen och på www.twitter.com/edward_blom den 23 augusti.

Den enväldiga juryn: Edward Blom och Gunilla Kinn Blom

Kokbokslansering på gång..!

$
0
0

13047218_O_1Nu är twittertävlingen stängd för nya bidrag! Juryn drar sig nu tillbaka bakom lyckta dörrar och sammanträder för att kora vinnaren … Håll utkik här på bloggen vem som vinner a) ett exemplar av kokboken samt b) två biljetter till releasefesten för den.

Vi hör för övrigt rykten från förlaget om att boken snart kommer från tryckpressarna … vilken dag som helst! Det känns ungefär som om storken är på väg med vår bebis (även om ”graviditeten” varit lite längre än nio månader).

Den närmaste tiden kommer diverse intervjuer med Edward att dyka upp i medierna. Här kan ni läsa själva pressmeddelandet.

Ni som kommer att vara på Bokmässan i Göteborg i slutet av september kan hålla utkik efter Edward där, och kanske få boken signerad. Vi lägger ut programmet här på bloggen så snart vi har det; kolla även i mässprogrammet (kolla t ex hos Norstedts och i ”Kockteatern”/Mat och trädgård).

Under hösten kommer vi själva även att ordna ett eller annat evenemang på någon lokal i Stockholm, där ni kommer att kunna köpa boken och få den signerad av Edward. Mer information kommer om detta här på bloggen!

Förresten, på förlagets hemsida finns en liten reklamfilm som spelats in i vårt kök, om Allting gott och alldeles för mycket.

”…en kokbok som blir en kändis…”

$
0
0

Vinnaren av av #alltinggott-tävlingen blev Per Gref! Han lyckades charma juryn totalt med sina anspelningar på kokbokshistoriens portalfigurer, och formuleringen:

”Inte en kändiskokbok utan en kokbok som blir en kändis – likt Wargs, Hagdahls & Wretmans blev. Jag måste vara där!”

Juryn, som bestod av Edward Blom och Gunilla Kinn Blom, var dessutom – som tur är med tanke på husfriden – rörande enig.

Per Gref vinner dels ett signerat exemplar av Allting gott och alldeles för mycket, dels bjuder vi in honom och en gäst till releasefesten. (Psst, Per, skicka din mailadress till blom@kinn.se.)

Skärmavbild 2013-08-23 kl. 15.31.53

Vi kan dessutom inte låta bli att ge ett hedersomnämnande (utom tävlan) till Fredrik ”Grosshandlaren” Eriksson, som visserligen totalt tycks ha missat att tävlingsfrågan skulle ha tweetats, det vill säga besvarats med max 140 tecken – men som ändå måste få komma på kalaset tack vare detta blogginlägg: http://www.fredrik-eriksson.se/blandat/allting-ar-gott-nar-jag-vinner-edward-bloms-tavling  (Fredrik, även du ombedes skicka din mailadress till: blom@kinn.se)

Både Edward och jag ber att få tacka så enormt mycket för alla roliga och entusiastiska tävlingstweets! Vi hoppas att ni – och alla andra Edward-fans – har möjlighet att komma på den boksigneringskväll som vi kommer att ordna någonstans i Stockholm någon gång under hösten. Håll utkik efter mer information om detta här på bloggen. (Dessförinnan kommer Edward även att signera ”Allting gott…” på bokmässan i Göteborg i slutet av september.)

/Gunilla Kinn Blom

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge oss feedback på recepten i ”Allting gott…”!

$
0
0

”… tre recept ur boken är lagade och avnjutna; dijonkycklingen, chili-/ostsopporna och Tords sillröra. Kanongott!” (läsare i Borlänge)

”N 10 år lagade färsbiffar till mig och L inkl. brunsås i lördags kväll Det var kanongott.” (läsare i Stockholm)

Ni anar inte hur märkligt det känns att folk lagar och äter de rätter vi har med i kokboken! Eller hur roligt det är att få veta att en tioåring (!) tar itu med ett av Edwards älsklingsrecept: brunsås  – inte helt lättlagat.

Det senaste året har vi levt med recepten och texterna som nu blivit en bok – och visst har vi haft fiktiva läsare och matlagare i åtanke hela tiden, men det känns ändå helt osannolikt att ”Allting gott och alldeles för mycket” nu är en riktig kokbok vars recept folk använder. Innerst inne har vi nog tänkt att de flesta nuförtiden ändå köper kokböcker mest för bildernas och inspirationens skull, men att det är rätt sällan de faktiskt följer recepten. Själva är vi usla på att använda vår kokboksbibliotek så mycket som vi egentligen skulle önska.

Citaten ovan kommer från några av de glada tillrop och mail vi fått. Det är en ren slump att båda använder ordet ”kanongott”! Eller så är det inte en slump. ;-)

Nu ser vi fram emot att få ännu mer feedback. Om/när ni lagar rätter ur ”Allting gott…” – skicka gärna fotografier och berättelser eller annat som visar hur det blev och hur ni ätit dem! I mån av tid (tyvärr alltid en bristvara) kommer vi att lägga upp roliga redogörelser av hur recepten kommit till användning, här på bloggen. Använd adressen: blom@kinn.se.

Förresten, som det står i boken så har vi en sida här på sajten med korrigeringar: www.edwardblom.se/rattelser. Där kommer vi också att lägga upp lite kompletterande tips vartefter vi kommer på dem.

Uppdatering, med hänvisning till respektive recept och dess placering i ”Allting gott och alldeles för mycket”:

Mat med Andreas i Radio Fyris: Variant på dijonsenapskyckling (sid 79)

/Gunilla Kinn Blom

”Allting gott…”-länkar (uppdateras)

$
0
0

Här lägger vi successivt in länkar och referenser till när ”Allting gott och alldeles för mycket” uppmärksammas på olika vis. Berätta gärna om ni känner till något vi missat, i kommentarfältet eller genom mail till: blom@kinn.se! Listan gör inte på minsta vis anspråk på att vara komplett ännu.

Gunilla Kinn Blom

 

TV- och radioinslag

SVT Gomorron Sverige 4 september

TV4 Nyhetsmorgon 7 september – Edward Blom och Gunilla Kinn Blom lagar chiligryta

P1 Nordegren och Epstein i P1 10 september

 

Tidningar

Aftonbladet Köket 29 augusti (ej online)

Dagens Nyheter Lördag 31 augusti (ej online)

 

Tidskrifter och magasin

 

Bloggar, poddsändningar och diverse sajter

http://brommakocken.blogspot.se/2013/09/edward-blom.html

Citat: ”…jag är helt såld och denna bok blir f*n i mig en svensk klassiker.”

 

http://annaduner.wordpress.com/2013/09/13/allting-gott-och-alldeles-for-mycket (Edwards syster)

Citat: ”I en vanlig kokbok fotograferar man rätterna i närbild. Här handlar det hela tiden om scener, tablåer, liv och händelser med en mängd attribut i olika miljöer. Ingen möda har sparats och det är inte konstigt att det är en glädje att bläddra i boken.”

 

http://radiofyris.se/index.php/2013/09/mat-med-andreas-dijonsenapskyckling-a-la-blom

http://livsstil.se.msn.com/hemma/laga-mat-som-tv-profilen-edward-blom

 

Ulf Elfving: http://mittkok.expressen.se/leve-lusten

Citat: ”Jag hade ett par lustfyllda timmar med Edwards bok i dag. Och tror att jag mår bra av det…”

 

Recensioner

Tidningen Kulturen

Citat: ”Blom är en amatörkock i ordets rätta bemärkelse – där amatör betyder att älska något väldigt, väldigt mycket.”

 

Om releasefesten

Anna Benson – Bokrelease Edward Blom

Zinat Pirzadeh – Edward Blom

Jul-snapsvisa

$
0
0

Skärmavbild 2013-11-14 kl. 17.19.12

Jag blev ombedd på Facebook att lägga upp texten till min julsnapsvisa – som jag sjunger en snutt av i avsnitt 2 av ”Edward Bloms gästabud” (TV8 Play). Här kommer den:

 

Grisens julesång

(Text: Edward Blom  Melodi: Deck the halls)

Sjung en sång till grisens ära!
Nöffinöffinöff, nöff, nöff, nöff, nöff!
Denna lilla, trinda, skära
– nöffinöffinöff, nöff, nöff, nöff, nöff –
ger oss varje julekväll
skinka, korv och revbensspjäll.
Drick ett glas till grisens ära
nöffinöffinöff, nöff, nöff, nöff.
Skål!
 
Foto: Gunilla Kinn

Edward på Stockholm Beer i Nacka 3–5 oktober

$
0
0

Skärmavbild 2013-09-16 kl. 21.50.31På bokmässan i Göteborg förra helgen sålde ”Allting gott och alldeles för mycket” slut! Nu försöker vi slå mässförsäljningsrekord, och hoppas att ni är många som vill köpa Edwards kokbok. Han kommer även att sitta och signera den under begränsade tider på eftermiddagen/kvällen. Håll utkik på ett bord intill festivalreceptionen! Där finns jag och Edward under vissa pass varje dag. Är vi inte där står det ett anslag när vi kommer tillbaka.

Vi kommer att kunna ta betalt med kort (Visa, Mastercard, American Express) men kontanter går ännu bättre.

Mer om mässan: www.stockholmbeer.se

Gunilla Kinn Blom

Edward gästar Tom Sjöstedt och Electrolux 8/10

$
0
0

Tom Sjöstedt är en av våra absoluta favoritkockar! Jag, Gunilla, stod i den andäktiga publiken i Gyllene salen i Stadshuset när han korades till Årets kock 2008, och Edward lärde känna Tom när de båda satt med i juryn för Stjärnkockarna i TV3. Sedan har vi sprungit på varandra i olika branschsammanhang, och så har det visat sig att Tom är barndomskompis med ett av mina kusinbarn. :-)

Dessutom har vi hamnat på samma förlag! I fjol gav Tom ut sin fantastiska kokbok ”Äntligen helg – lite vassare, mycket godare” på Norstedts, som vi med glädje gett bort som födelsedagspresent för att fler ska inspireras av Toms sköna matlagningsstil.

En av midsommarens höjdpunkter var för övrigt när Tom och Edward var med i TV4 Nyhetsmorgon tillsammans, och Tom skickade med Edward diverse godsaker hem till mig – bland annat lite härlig märg som resulterade i en så kallad ”livsnjutarsmörgås” (vi måste nästan göra en ny kokbok bara för att få en anledning att skriva ner receptet på den).

I november öppnar Tom och hans Årets kock-kollega Daniel Räms egen kvarterskrog i närhetena av Odenplan: Lilla Ego. Gissa vilka som kommer att hänga på låset, och göra allt för att de ska kunna fira ettårsdagen?!

Bland mycket annat är Tom också som konsult kulinariskt ansvarig för maten i Electrolux personalmatsal. (SvD har skrivit en artikel om detta och andra företags arbete med att få en bättre lunchmatsal.) På tisdag serverar de tre rätter lagade ur ”Allting gott och alldeles för mycket”!

Kötträtt: Biblisk lammgryta (sid 49)

Fiskrätt: Onkel Edwards inkokta lax (sid 118)

Efterrätt: Madeiramousse (sid 93)

I samband med lunchen kommer vi att sälja ”Allting gott och alldeles för mycket”, och de som vill kan naturligtvis få boken signerad. Pris: 220:-/bok.

Adress: S:t Göransgatan 143 (T Stadshagen)

Lunchmatsalen är främst för dem som arbetar i Electrolux-huset. Men allmänheten, till exempel just du, är också välkommen denna dag! Då är det dock viktigt att anmäla sig, senast dagen innan, så att ditt namn finns i receptionen. Skriv ett mail till:  info@tomsjostedt.se!

Gunilla Kinn Blom

Viewing all 188 articles
Browse latest View live