Quantcast
Channel: Edward Blom – gastronom och kulturhistoriker
Viewing all 188 articles
Browse latest View live

Företagsköp av ”Allting gott och alldeles för mycket”!

$
0
0

Vill ditt företag ge bort Edward Bloms kokbok ”Allting gott och alldeles för mycket” till kunder, leverantörer och/eller personal? Om inte annat så är det den perfekta julklappen..!

Boken kan ges i gåva eller lottas ut till anställda, och passar fint att kombinera med andra presenter (t ex med delikatesser och dryckjom i en stor korg).

Vi ger mängdrabatt vid köp av minst 10 exemplar (200:-/st exklusive moms) och kan ordna med frakt direkt från lagret vid köp av minst 50 exemplar.

Edward Blom kan även komma och signera boken hos er, i samband med arvoderade föredrag.

Kontakta Gunilla Kinn (blom@kinn.se) för mer information.


”Årets överdådare” bland Årets svenska måltidslitteratur 2013!

$
0
0

Edward Blom och diplom för ”Årets överdådare 2013”Idag fick ”Allting gott och alldeles för mycket” ett synnerligen ärofullt pris, nämligen som ”Årets överdådare” i Årets svenska måltidslitteratur 2013 av Måltidsakademien!

Edward Blom-diplom på väggen litenEdward och jag fick varsitt stiligt diplom, varav ett nu sitter på en vägg i vårt arbetsrum.

Kategorin ”Årets överdådare” finns i normala fall inte, utan fick specialinrättas eftersom ”Allting gott…” tydligen inte riktigt passade in i de befintliga kategorierna – utan är i en klass för sig… ;-)

 

Juryns motivering lyder:

Edward Blom - Årets överdådare, motivering”Edward Blom höjer sig över alla kategorier, när han samlar sina barocka bravader. Det är få förunnat att kunna njuta så, och vi kan blott försöka ta efter.”

Komiskt nog så är denna motivering undertecknad av ingen mindre än mannen bakom Måltidsakademien och dess priser, det vill säga Carl Jan Granqvist. Det är lite roligt att tänka sig hur just han ska försöka bära sig åt för att ”ta efter” Edward i detta avseende…

Vi är förstås enormt stolta över att ha fått diplom ur just Carl Jans händer, och glada för de goda drycker som kom med utmärkelsen (blåbärs- och lingondryckerna från Saxhyttan)!

Måltidsakademiens biblioteksstiftelses jury bestod av:

Christina Mattsson – juryordförande och styresman, Nordiska museet

Birgit Hemberg – matjournalist och författare

Christina Möller – fil d:r, f.d. provkökschef COOP och ledamot i Måltidsakademien

Jens Linder – kock och matskribent

Dick Norberg – grafisk formgivare

Karsten Thurfjell – kulturjournalist på Sveriges Radio och sekreterare i Måltidsakademiens biblioteksstiftelse

(I sekretariatet:  Carl Jan Granqvist, professor i måltidskonst, och Barbro Stanley, bibliotekarie)

 

/Gunilla Kinn Blom

Höstens höjdpunkt: Oktoberfesten!

$
0
0

Oktoberfest

Foto: Eva Hildén Smith/LaBelle Rockette Photography

Än återstår några skälvande dagar av oktober … och det är inte för sent att ordna en alldeles egen Oktoberfest. Även om originalet i München drar igång redan i september (i år pågick firandet 20 september–5 oktober).

Men är det oktober kan man naturligtvis ha Oktoberfest!  Om inte annat kan ni redan nu börja planera för nästa års firande.

Löwenbräu och liknande ölkrogar i Sverige har förstås alltid uppmärksammat den bayerska folkfesttraditionen, men vi har lagt märke till att folk här och var nu börjat ordna privata Oktoberfest-kalas i sina hem (något som knappast förekommer i Bayern). Kan det vara Edward som inspirerat till detta?! Inte omöjligt! Inom kort kommer ett inlägg här på bloggen om en sådan tillställning i Borlänge. (Uppdatering: Nu finns inlägget här.)

Inspirationskällorna till en egen Oktoberfest kan vara många, men det räcker nog fint med dem som Edward stått för. Här kommer en lista:

eb_omslag_ingressbild”Allting gott och alldeles för mycket” – i Edwards kokbok finns alla recept ni behöver för att laga Oktoberfestens klassiska rätter, som Haxe och Obazda. Bilden högst upp föreställer när vi firade Oktoberfest i vår matsal. Fler av de härliga fotona från den gången finns i kokboken!

Avsnitt 2 av ”Edward Bloms gästabud”, vars åtta delar finns på TV8 Play. I denna TV-serie ordnade Edward Oktoberfest tillsammans med mathistorielegenden Jan-Öjvind Swahn. Recepten finns också på TV8:s hemsida, men har förfinats och utvecklats till dem som finns med i kokboken (se ovan).

Oktoberfest i Breaking News med Filip och FredrikOktoberfest i ”Breaking News med Filip och Fredrik”, säsong 3 avsnitt 15 – vi firar Oktoberfest iförda traditionella kläder (Tracht respektive Dirndl) med Filip och Fredrik (iförda Lederhosen) samt med Maria Montazami (tyvärr inte i Dirndl). Vi gör entré ungefär 33 minuter in i programmet.

Aftonbladets Stockholms-evenemangsida Allt om Stockholm intervjuade nyligen Edward om hur man bäst firar Oktoberfest.

Slutligen, missa inte Oktoberfestspecial-sändningen hos ”Mat med Andreas” i TV Fyris från Uppsala – en charmig parafras på ”Edward Bloms gästabud”-avsnittet (se ovan).

/Gunilla Kinn Blom

Edward Bloms gästabud med Jan-Öjvind Swahn, skärmdump

Oktoberfest i Borlänge

$
0
0

Tidigt i höstas ordnade Edward och jag en ölprovning på Restaurang Tennstopet i Stockholm, för ett glatt gäng från Borlänge. Några veckor därefter fick vi ett mail med nedanstående underbara berättelse och bilder, från deras egen lilla Oktoberfest (se för övrigt gärna: http://www.edwardblom.se/2013/10/25/oktoberfest).

Gunilla Kinn Blom

P S Av olika skäl har Edward tyvärr inte längre tid och möjlighet att hålla i ölprovningar för mindre privata sällskap, så dessvärre måste vi avböja alla nya sådana förfrågningar. Möjligen kommer det att i mån av tid bli ölprovningar i någon form för privatpersoner, och när det eventuellt i framtiden blir klart kommer information att finnas på hemsidan, på Facebook etc.

 

Runt bordet”Vi har sedan vi hade provningen pratat om att vi måste träffas lite då och då för att laga några recept ut boken, då vi fortfarande pratar och njuter av minnerna från provningen.

Sagt och gjort så började vi igår då med att slå på avsnitt 2 av ”Gästabudet” och lät det stå och inspirera oss i bakgrunden.

 Salta pinnar och obazda   Vi började med att göra lite snacks till, så skivad rättika med salt blev det, samt salta pinnar och obazda, det var ganska flottigt att äta men gott.
Till middag hade vi lite olika starka korvar, surkålsgryta (var premiär för många av oss med surkål, men var jättegott till) rostade rotfrukter, stekt rostbiff i skivor med trattkantarellsås och rödvinssås till.

OstfondueVi blev alla väldigt mätta så efter en liten paus var det dags att ta på sig förklädet igen för att riva ost till ostfondue.
Gjort på emmenthaler samt appenzeller som var väldigt lagrad och fantastiskt dyr tydligen, det luktade  gammal strumpa i köket av osten, serverades med grekiskt och italienskt lantbröd till. Detta var fantastiskt gott och mysigt att äta.

Lite senare blev det apfelstrudel med vaniljglass.

Väldigt mätta och ganska onyktra rundade vi av en mycket lyckad kväll med några rätter från boken och lite egen höstmat.”

Patrik Andersson, Borlänge

 Huvudrätt I      Huvudrätt II

Edvard och Edward i Östermalmshallen

$
0
0

Skärmavbild 2013-11-15 kl. 13.08.05I år fyller Östermalmshallen 125 år! I samband med jubileumsveckan, som pågår just nu, bjuder Edvard Eklind och hans personal på Fågel&Viltspecialisten/B Anderssons Vilt sina kunder på smakbitar av gås.

Edward finns vid disken för samspråk om exempelvis gåsmiddagstraditionen, och boken ”Allting gott och alldeles för mycket” finns till försäljning. Vill du ha boken dedicerad/signerad av Edward går det förstås bra.

Välkomna till Östermalmshallen mellan klockan 15 och 18, lördagen den 16 november!

Bilden på Edvard och Edward togs under Östermalmshallens födelsedagsfirande i onsdags kväll.

Foto: Gunilla Kinn Blom

Livländsk slotts- och gourmethelg med Edward Blom

$
0
0

Låt Edward bli din ciceron i Baltikum! Detta är en av få möjligheter för privatpersoner att ta del av Edwards föredrag om punschens och smörgåsbordets historia – och dessutom ett trevligt sätt att lära känna ett av våra närmaste grannländer: Lettland. Resan kan vara en utmärkt gåva för en jubilar i din familj eller vänkrets, eller kanske en present till dig själv?!

Nedanstående information är hämtad från: http://www.herodotos.se/resor/Livland_Edward_Blom.htm där du hittar ett detaljerat program för denna resa, som äger rum 27 februari–2 mars 2014. Du kan också läsa mer om det historiskt intressanta Livland, som är en del av dagens Lettland och Estland (och en gång tillhörde det svenska stormaktsväldet).

Resan bokas direkt hos Herodotos resor, som är en resebyrå specialiserad på kulturresor, inte minst i Baltikum. Priset för den som reser i dubbelrum är 7 350:-/person.

/Gunilla Kinn Blom

 

Följ med gastronomen och kokboksförfattaren Edward Blom på en unik gourmet- och slottshelg i bördiga Livland.

Vi reser ut från Stockholm med Tallinks Rigabåt. På fartyget undfägnas vi med ett kåseri av Edward om smörgåsbordets historia, varefter vi passande nog gemensamt avnjuter ett klassiskt sådant. Kvällen avslutas med fördel i den stora showbaren. Nästa dag avverkar vi båtfärdens sista etapp när fartyget för oss på Dünafloden (Daugava) från Rigabukten upp till Riga.

I denna gamla hansastad guidas vi av Baltikumkännaren Ola Olsson – och får provsmaka den berömda Rigabalsamen, rigabornas välkryddade livselexir. Efter besöket i Riga beger vi oss med buss in i vittomsjungna Livland (det historiska området som innefattar södra Estland och norra Lettland), en gång känt som Östersjöns kornbod och under Sveriges stormaktstid en svensk provins.

Här tar vi in på släkten von Pistohlkors gamla gods, Birini slott (Schloss Kolcen). Om vädret tillåter ges möjlighet till vinteraktiviteter som slädfärd och bastu med vinterbad. Efter dessa ”äventyr” samlas vi inomhus i något av slottsgemaken för att lyssna till Edward Blom som delger oss punschens historia innan vi bjuds till bords för att njuta av Edwards specialkomponerade slottsmiddag.

Vi återvänder till Riga och besöker den centrala marknaden med ett av Europas största livsmedelsutbud. Från denna stormarknad tar vi oss över Dünafloden till den gamla stadsdelen Pardaugava och Bondemarknaden som lockar med förrädiskt goda lokala delikatesser. Med fyllda kassar beger vi oss till kvarterskrogen och en god lunch.

Efter några timmars egen tid i Riga äntrar vi åter ett av Tallinks fartyg för hemfärd till Sverige. Resan avslutas med gemensam middag på båten.

http://www.herodotos.se/resor/Livland_Edward_Blom.htm

Julbloggande hos Expressen

Julklappssignering av ”Allting gott och alldeles för mycket”!

$
0
0

Skärmavbild 2013-12-09 kl. 15.40.19

 

Skärmavbild 2013-09-16 kl. 21.50.31

 

 

 

 

Under hösten har vi haft ett drygt dussin offentliga evenemang med försäljning och signering av ”Allting gott och alldeles för mycket”, i samarbete med vårt förlag, olika mässor, butiker och andra arrangörer (samt några icke-offentliga i samarbete med diverse företag). Nu är det dags för ett nedslag i julhandeln! Edward signerar sin bok i den herrekiperingsbutik där han själv varit kund sedan han gick på högstadiet: Georg Sörmans butik på Kungsholmen i Stockholm.

Adress: S:t Eriksgatan 41

Datum: torsdagen den 19 december

Tid: 16–19 (vilket innebär att butiken håller öppet en halvtimme längre än vanligt)

Pris: 250:-/styck

Det går lätt att ta sig hit, med tunnelbana till Fridhemsplan eller buss (1, 3 och 4 med flera)

Passa på att kolla in Georg Sörmans sortiment med herrekipering också – detta är alltså ett tillfälle att fixa mjuka och hårda julklappar på samma gång. Butiken bjuder på någon sorts värmande dryck och kanske en och annan pepparkaka. Läs mer om butiken här:

http://www.georgsorman.se/kungsholmen/om-oss.html

Välkomna!

Gunilla Kinn Blom

P S Om ni redan köpt boken på annat håll går det självklart bra att komma och få boken signerad denna kväll!

Däremot har Edward inte möjlighet att signera boken vid andra tillfällen än detta eller de som (eventuellt i framtiden) anges här: http://www.edwardblom.se/2013/09/16/edward-bloms-boksigneringar

Vi har tyvärr heller ingen som helst möjlighet att skicka böcker med post. Ni som bor på annan ort och inte kan komma till Stockholm den 19 december ombedes skicka dit ett ombud! En vacker dag dyker vi kanske upp på andra platser; så fort något bestäms skriver vi det här på bloggen (signeringslänken ovan samt separata inlägg).

 


Edward Blom i Expressens TV-studio

Brännvinsbordsföredrag med Edward Blom

$
0
0

Brännvinsbordet, dukningenDe flesta föredrag håller Edward Blom för företag och organisationer inom slutna sällskap. Här är ett unikt tillfälle för allmänheten att lyssna på hans initierade historiska kunskaper! Kom till Gripsholms slott i Mariefred, lördagen den 15 februari klockan 16. (Mer information på den kungliga hemsidan. Observera att biljetterna à 150:- förbokas: https://www2.nortic.se/tickets/event/3100)

Edward kommer på Gripsholm att berätta om brännvinsbordets historia. Att Edward har en stark faiblesse för denna föregångare till smörgåsbordet känner ni väl till inte minst om ni läst hans kokbok ”Allting gott och alldeles för mycket”, där brännvinsbordet och några av dess rätter fått stort utrymme. (Bilden här ovan är tagen av Eva Hildén Smith, och finns med i kokboken.) Under föredraget får ni höra om brännvinsbordets uppgång och fall, och kanske något lite om Gripsholms slotts egen brännvinsproduktion.

Vi ses på Gripsholms slott den 15 februari!

Gunilla Kinn Blom

Pekingmässa för ”Allting gott och alldeles för mycket”!

$
0
0

Vi är mycket stolta och glada över att kunna berätta att Edwards kokbok ”Allting gott och alldeles för mycket” blivit nominerad i ”Entertainment”-klassen av Gourmand World Cookbook Awards, en internationell kokbokstävling som avgjors varje år och där måltidslitteratur från hela världen bedöms. Tävlingen äger rum i samband med en kokboksmässa, som brukar äger rum i Paris eller någon annan stad i Europa men i år går av stapeln i Peking.

Svenska kokböcker hävdar sig i regel väl i den internationella konkurrensen, och kammar titt som tätt hem såväl nomineringar som priser. I år är – som vanligt – en lång rad titlar från svenska förlag nominerade, i olika kategorier, nämligen: Fotbollskokboken (life style-klassen), Franska bakverk av Mia Öhrn, Allt i en gryta av Lisa Lemke, Bombay Take Away av Malin Mendel Westberg, United States of Cakes av Roy Fares,  Smaker i mitt hjärta av Jennie Wallden, Myter om mat av Stephan Rössner, Choklad & praliner av Eliq Maranik – och sist men inte minst Mannerströms fisk av Leif Mannerström på vårt kära förlag: http://www.norstedts.se/pa-gang/nyheter/2014/Leif-Mannerstrom-och-Edward-Blom-nominerade-till-Gourmand-World-Cookbook-Awards

Den 20 och 21 maj smäller det! Då avgörs det vilka böcker som vinner, på ett enormt konferenshotell i Peking. Vi hoppas att ”vår” förläggare Johanna Kullman finns på plats då, och håller tummarna extra mycket för oss och för Leif Mannerström. Den 21 maj avslöjas vem som vunnit i klassen ”Entertaining”. Jag gissar att det inte är ”entertaining” som i ”underhållande”, utan som i ”att bjuda till kalas och ha gäster”.

Dessa är nominerade (vi har naturligtvis inte kunnat låta bli att googla fram hur de andra böckerna ser ut, även om de råkat bli lite osnyggt beskurna här nedan):

carnet_rouge_c1_portrait1382646451Kanada – Le Carnet Rouge, av Montreal-matstylisten och TV-programledaren Josée di Stasio (Flammarion Québec) Utförlig recension/beskrivning på engelska här.

 

 

Il Re delle Torte Salvatore Del RisoItalien – Il re delle torte, Salvatore De Riso (Rai-Eri)

 

 

 

Grekland – Magical Christmas, Alexia and Vefa Alexiadou (Alba) [Någon som är kunnig i nygrekiska får gärna googla fram länkar till en bild på denna bok, som jag tror heter Μαγικά Χριστούγεννα! /GKB]

Favorite Food of Asia Gina WongHong Kong – Favorite Food for the Beloved, Gigi Wong (Forms)

 

 

 

Celebra La Vida Marisa GiulioPeru – Celebra la Vida, Marisa Guiulfo (La Bonbonnière)

 

 

 

allting_gott_omslagetSverige – Allting gott och alldeles för mycket, Edward Blom (Norstedts)

 

 

 

Må bästa ”entertaining” bok vinna!

 

Gunilla Kinn Blom

 

Påminnelse: boka biljett till brännvinsbordsföredrag!

$
0
0

Skärmavbild 2014-02-12 kl. 19.38.55Glöm inte att köpa biljett till Edward Bloms föredrag om brännvinsbordets historia! Han håller det i den pampiga Rikssalen på Gripsholms slott lördagen den 15 februari klockan 16. Boka biljett på slottets hemsida (150:-/person).

Det finns även möjlighet att beställa en brännvinstallrik att inta efter föredraget, i Kronköket på Gripsholms värdshus. Den är komponerad av krögaren Fredrik Åström och består av olika sorters sill, som serveras tillsammans med öl och olika sorters nubbar (priset är 345:-/person). Mer information och förbokning genom värdshuset: 0159-347 50

Gunilla Kinn Blom

Läs Bandybellas berättelse, och kom med egna!

$
0
0

Sedan ”Allting gott och alldeles för mycket” kom ut i höstas har vi hört och sett i diverse sociala medier att  en hel del människor därute har lagt ned tid och möda på att ordna ”Edward Blom”-helger och liknande teman. Det vill säga, de har samlats några vänner i ett kök för att tillsammans laga efter recept ur kokboken.

Otroligt kul, tycker vi såklart – och något vi inte hade haft en tanke på skulle kunna hända!

Hur ambitiöst det än verkar ha varit på sina håll så känner vi inte till någon som gått så ”all in” som Eva Kristofersson och hennes vänner i Sundsvall, i anslutning till Edward-dagen (den 18 mars).

Läs hennes inlägg, så får ni se.

Vi kan inte tänka oss något roligare än att sådana här saker händer som ett resultat av att man producerat en kokbok! Så otroligt.

Och stort, stort tack till Eva Kristofersson, som skickat texten på beställning av mig. Jag vet knappt vem du är – men vilket fantastiskt driv du har i språket, Eva! Hur många stilpoäng som helst, för allt. Extra plus för att ni vågade er på (och utvecklade) köttglassen. :-)

Gunilla Kinn Blom

P S Vi tar naturligtvis gärna emot fler berättelser om liknande evenemang. Maila text och bilder till: blom@kinn.se – och/eller kommentera under inläggen.

”Historien om en halvgalen ’Allting gott’-middag” i Sundsvall

$
0
0

Bandybelladukning, beskuren

 

 

 

 

 

Gästinlägg av Eva Kristofersson

Jag vet, vi ordnar en avsmakningsmiddag ur den här kokboken. Vi kollar när alla kan… (sannerligen en utmaning när det är föräldrar som är superengagerade i sina ungdomars idrottande…). Men se där! Den 15 mars verkar alla kunna. Och den 18:e har Edward namnsdag, perfekt med en helg i anslutning till det.

Sagt och gjort, en inbjudan gick ut till de möjligen något förvånade gästerna. De kunde läsa att de skulle ta med ett lösskägg (helst svart), ett Kinderägg och en hårdost av typen grevé. Vidare skulle de ta med en valfri av följande: lösmage, fluga eller brynja/linne.

Bandybellaplanering IIEn vecka innan började vi klura på hur denna avsmakningsmiddag skulle te sig. Efter lite dividerande och twittrande (med svar från Mr Blom himself – tack för det!!!), så landade vi i följande meny:

1. Välkomstdrink Bacon Old Fashion (s 187 i ”Allting gott och alldeles för mycket”)
Vi serverade i champagneglas med det perfekt knaperstekta baconet ståendes rakt upp ur glaset. Wow, vilken höjdare! Alla tyckte att det var jättegott. Och det salta baconet var ju ett perfekt tilltugg. Drink och tilltugg i ett, ingen anledning att ställa fram några tråkiga salta nötter eller pinnar.

2. Tågluffar-förrätt (s 108)
Detta var alltså en klen/ynklig Tågluffarmiddag  Hade två goda salamikorvsorter, god parmaskinka, oliver, inlagda kronärtskockor, olika ostar (Appenzeller, Taleggio, Gruyère och lite vanlig mild tråkig Brie). Till detta även ett gott köpt fikonbröd och lite fikonbalsamico att hälla på ost/bröd/va-man-nu-ville. Detta hade vi slagit in i små paket som låg på sidan om tallrikarna och såg ut som en liten tidningshög (naturligtvis inte trycksvärta på maten, utan vi hade ett smörpapper i tidningen). Rödvin i plastmuggar till detta.

3. Kycklinglever Laphroaig (s 62)
Kantskuren vanlig köpefranska stektes i trekanter i mycket smör. Även kycklinglevern fick sig ett rejält åk i stekpanna med smör. Salt och peppar på detta och sen en skvätt av denna rökiga dryckjom. Whiskyn fick puttra in en stund och vi valde att inte spetsa med grädde. Den här rätten såg väldigt tråkig ut och jag var osäker på hur lever generellt skulle valsa runt på allas smaklökar. Men MMmmmmmMMMMm MMMMmmMmmmmm! Det HÄR var verkligen gott! Jag tittade runt bordet och ja, alla nickade instämmande. Kollade lite extra på dom jag känner som lite kräsna ibland, men visst, det verkade gå hem. Å, vad enkelt det var! Skulle jag bjuda bara på den som förrätt skulle jag så klart piffa till den, för nu blev den väldigt brun och färglös, men jag piffade med en färgglad tallrik istället. Finns nån form av korrelation/koefficient mellan arbetsinsats och smak, där liten arbetsinsats i förhållande till smaken skulle ge höga poäng, ja, då får den här verkligen det. Vi drack öl till denna förrätt.

4. Ostfondue (s 98)
Ha! Det här kan ju jag! Jag var ju au pair i Schweiz efter gymnasiet minsann! Och jobbade hos en familj som hade ostaffär och ostfabrik där de gjorde egen Emmenthaler på löpande band för böveln! Jag sålde ju ostfondue enligt konstens alla regler där som 19-åring (ja, det är ett tag sen…). MEN! MEN! Ostfonduen kräver passning. Ett megastort varningens finger om man har för trevligt vid bordet! Ojdå, här står visst min fondue och kokar… Maken kommer och ska spetsa med lite grappa och då skulle det ha varit lite, men blev nog för mycket… Och sen tänkte vi servera i våra små Creuset-grytor till var och en. Men vad som hände var att det blev en snabbt stelnande ostklick som smakade alldeles för starkt (tror också att jag hade för mycket Appenzeller i). Inte så lyckat, trots att vi rusade till bordet och skrek ”Sluta prata, ni måste äta innan osten stelnar!!!”. Nåja, även solen har fläckar. Vi drack i alla fall ett gott vitt vin.

5. Köttglass (s 177)
Så var det då dags för kvällens snackis. The famous meat ice cream! Glassen mötte direkt motstånd i vissa gommar, det må jag säga. Eftersom den såg något trist ut och eftersom jag förstod att den behövde sällskap på sin resa, så fick den kompa med en äppelsallad (tärnad Granny kokas i sockerlag silas och spetsas sedan med Calvados). Nåja, några lämnade, men mer än hälften såg det som en utmaning att verkligen skrapa ur skålarna. Det skrålades efter grappa, så det fick bli den huvudsakliga drycken till. Köttet vi använde var fint renkött, så det blev lite viltsmak på glassen, som därmed hade klara drag av djupfryst leverpastej. Men en snackis är alltid en snackis och jag tycker nog att alla middagar från och med nu borde ha en sån!

6. Farmor Astrids fisksufflé (s 56)
Vitsås med mosad kokt torsk. Ja, det är ju i princip det och det låter väl inte så där supersexigt. När jag lade upp på tallrikarna såg det bra tråkigt ut det med. Men så på med ärtor och massor av skirat smör. Fram till gästerna. Japp, rätt konsonant, dvs MMMMMmmmmMmmMMMmMMMMmm. Jättegott! Återigen – så enkel, så god! Den lämnade bara rena tallrikar efter sig och ekot av ”mera vin!” och ”mera smör!”.

7. Anka Edward Blom (s 155)
Japp, vi hittade djupfryst anka på en av storbutikerna här i vår mellannorrländska småstad. Vi gjorde enligt receptet och serverade med hasselbackspotatis och efter säsongen perfekt brysselkål. Det var riktigt, riktigt gott. Rödvin blev det till, även om det vid det här laget fanns lite allt möjligt i mängden av glas på borden. Gah, nu var vi mätta och det var nog ungefär här som morgontidningen faktiskt kom…

8. Avokadoefterrätt (s 60)
Perfekta avokadosar mixades med citron och socker. Tjoff, utan större finess denna tid på dygnet, klunsades den släta massan tillbaka i skalen och så på med Cointreau. Kaffeservisen åkte fram och passande nog har vi Blå Blom. Japp, rätt återkoppling från de proppmätta gästerna – gott!

9. Edwards påskiga ägglikör (s 50)
Här hade vi nu tänkt skoja till det och tävla med ihopbyggande av Kinderäggsinnehåll. Men här seglade några i-landsproblem upp. Det är ju inga byggsatser i Kinderäggen, verkar det som! Och Kinderäggen envisas ju med att delas i två halvor istället för att man bara kan skära av toppen (som på den fina bilden i kokboken). Nåja, ingen av oss orkade kanske bygga så mycket ändå. Och ägglikören smakade finemang även om den serverades i liggande ägghalvor.

Nu var middagen klar och klockan var nog en bit efter 3, kanske närmare 4 på natten. Nä, här kunde vi minsann inte vila på hanen, det var bara att gaska upp sig och ta fram vickningen. Till vickning dukade vi upp Edwards nattmacka (s 186) och Tords sillröra (s 46). Oklart hur många som gjorde sig en nattmacka, men sillröran åt alla av. Däremot ville ingen dricka mjölk, utan det blev en hyfsning av glas med fokus på öl (och möjligen lite mer grappa…).

Bandybellas middag VärdparetJa, det var maten det. Allt annat lull-lull då, lösskägg och sånt? Jo, värdparet var så klart ”skäggifierade” med ett Edwardlikt skägg när gästerna kom och de andra fick ta på sig sina skägg också för ett gruppfoto. Skulle vi haft en skäggtävling hade dock värdparet vunnit med hästlängder. Jag menar, vattenfärgsmålad bomull är ju ett riktigt lågvattenmärke i skäggvärlden. Plus för några flugor runt halsarna samt en medhavd lösmage och brynja.

Under måltiden spelades valda artister från kokboken, främst Karl Gerhard, ABBA, Queen och Uggla.

Den medhavda hårdosten då, undrade gästerna när de skulle hem. Var kom den in i bilden? Jo, den fick alla med sig hem igen tillsammans med receptet på Baksmällelunch. Oklart hur många som verkställde den maträtten dagen efter.

Vid 4:30-snåret begav sig gästerna hemöver efter en riktig helkväll med lite galet tema. Som ytterligare en påminnelse fick alla gästerna (något bakvänt) flera dagar senare ett ”Tack för att ni hjälpte oss att äta upp all mat i lördags”-kort tillsammans med en nyckelring jag hittade på Designtorget i Sthlm där det stod ”ALLA BORDE HA SKÄGG”. Galet och roligt, tyckte vi.

Kan avsluta detta med att citera några rader från ett av tack-mailen vi fick efteråt:

Edwardianer!

Måste framföra ett stort tack för en helt igenom fantastisk tillställning! Man blir oerhört glad att som korpulent farbror att få uppleva dylikt live!!

Köttglassen kommer aldrig, jag säger aldrig, falla i glömska!!!

Kvällen innehöll tame gröne det mesta. Allt från maskerad, baconfettmättad Old Fashioned, tågkost, underbar kycklinglever, anka på bästa sätt, ostar o avokado med allehanda sprit och avslutning med  sillvickning och ”fyllemacka”. Stort. Riktigt stort.

För att matcha detta måste man nästan gratinera Staffan Westerberg i sin pannkaka och servera den med ett tjog storpotäter. Men nej, inte ens det matchar detta gastronomiska äventyr!

Over and out!
Fru Kristofersson, alias Bandybella

”Den maträtten älskar jag”

$
0
0

Skärmavbild 2014-04-17 kl. 07.40.03
Familjen Lindström från Borlänge var på semester i fjällen – och när deras 10-åriga dotter Filippa fick i uppgift i skolan att skriva en resedagbok var det en viss maträtt som sattes på pränt … nämligen Edwards chiligryta! Ett av de enligt mig bästa recepten i ”Allting gott och alldeles för mycket”.

Vårt fantastiska förlag, Norstedts, har skickat ett exemplar av kokboken till Filippa!

Här kan ni se när jag och Edward lagar till chiligrytan framför kamerorna: http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/edward-blom-lagar-till-den-perfekta-chiligrytan-2437393

 Gunilla Kinn Blom

 


Påsk i propellermössa

TV-program med Edward

$
0
0

Edward har dykt upp och dyker upp i flera TV-program framöver. Missa inte det!

• Den 17 april berättade Edward om påskmat och påsktraditioner i M V H/SVT:s webb:

http://www.svt.se/mvh/live/eastermania

• Den 19 april gjorde han sammalunda i TV4 Nyhetsmorgon:

http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/edvard-blom-om-p%C3%A5skbordet-d%C3%A4rf%C3%B6r-%C3%A4ter-vi-lamm-och-%C3%A4gg-2597504

• Ikväll, den 24 april klockan 20–21, är han gästdomare i Köksmästarna i Kanal 5.

• På söndag, den 27 april klockan 21–22 dyker han upp som gäst i programmet Partaj, även det i Kanal 5. (Här möter Edward bland andra sin lösmageförsedde imitatör Johan Petersson i några sketcher. If you can’t beat them, join them!)

• Den 13 maj klockan 21 figurerar vi båda, samt våra vänner Martin och Elisabet Melin, i Här har du ditt kylskåp, med Pia Johansson som programledare och kocken Erik som sänds i TV8.

Gunilla Kinn Blom

 

Här – eller i TV8 – är Edwards kylskåp

$
0
0

Skärmavbild 2014-05-05 kl. 11.31.37Välkommen hem till oss på sjurättersmiddag! Åtminstone kan du se oss avnjuta en sådan på TV8, imorgon kväll (tisdagen den 6 maj) klockan 21–22. Då sänds ”Här har du ditt kylskåp!”, det legendariska programmet där en kock dyker upp i någons kök för att laga en meny av det som råkar finnas i kylskåpet.

Bilden visar förvisso inte vårt kylskåp, utan är det allmänna pressfotografiet. I vårt kylskåp skulle varken programledare eller kock få plats!

Denna gång blev det alltså inte mindre än sju stycken rätter, och även om jag är bortskämd med god mat när Edward lagar den måste jag säga att kocken Erik Fröderberg framstod som ett gastronomiskt geni som lyckades laga helt oväntade och fantastiskt goda kompositioner.

Men först av allt drack vi och våra gäster Elisabet och Martin Melin ett glas champagne, eller om det var crémant, på vår inte allt för stora bakgård. Och programledaren Pia Johansson besökte tillsammans med Edward även Stockholm Eter- och essensfabrik på Wallingatan och deras gemensamma hemkyrka S:ta Eugenia vid Kungsträdgården.

Här är programmets trailer: http://www.tv.nu/p/14050621002200tv8?popup=true

Gunilla Kinn Blom

P S Vi har tidigare trott att programmet skulle sändas ett annat datum, som vi angett här på bloggen. Men det är alltså den 6 maj och ingenting annat som gäller.

Prenumerera på Edward Bloms nyhetsbrev

$
0
0

Med ojämna mellanrum och högst sporadiskt kommer vi att skicka ut ett nyhetsbrev till alla som vi tror eller vet är intresserade av vad Edward Blom (och jag, för den delen) har för sig.

Ur innehållet denna gång:

– om hur ”Allting gott och alldeles för mycket” kommer att dyka upp på olika håll runtom i världen i år: Peking, Sao Paolo och Peking!

– om TV-programmet som vi är med i TV8 ikväll: Här är ditt kylskåp

– rapport från Edwards senaste föredrag på Berns, om de senaste 45 årens mathistoria

– recept på ”Anka Edward Blom”

Här kan du läsa nyhetsbrevet: http://admin.getanewsletter.com/t/pm/575743865663 och här kan du registrera dig som mottagare av framtida nyhetsbrev. Här finns det provbrev som vi gjorde i fjol: http://admin.getanewsletter.com/t/pm/406904956629

/Gunilla Kinn Blom

Hensexa för Ola Wong

$
0
0

Sent, sent på lördagskvällen den 10 maj var det världspremiär för två nya cocktails i en lägenhet i Sofia i Stockholm. Där och då skapade Edward Blom unika drinkar för ett alldeles unikt evenemang: Ola Wongs hensexa.

Recepten kommer i ett separat inlägg. Först en bakgrund om hur vi känner Ola – som är en av rätt många vänner som jag fått genom att intervjua dem.

Jag hade hoppats på att få träffa Ola Wong första gången i Shanghai, när jag var på reportageresa i Kina försommaren 2004. Tidningen Journalisten hade beställt ett porträtt av Ola, med anledning av hans bok ”No, I’m from Borås” som hade fått fina recensioner – dock utan att dess upphovsmän (förutom Ola även fotografen Magnus Laupa) hade fått så mycket uppmärksamhet. Då bodde han sedan några år i Shanghai, men just den vecka jag var där hade han dragit iväg på reportageresa i Östturkestan – så vi sågs istället i slutet av sommaren, i Björkhagen i Stockholm.

Ola bjöd på fantastisk kinesisk mat under intervjun, och det blev ett bra samtal. Men när jag senare, inför deadline, skickade mitt utkast till texten hade han så många synpunkter på innehåll och formuleringar att jag har för mig att det krävdes ett 50-tal (!) mail mellan våra respektive hem i Shanghai och New York innan han blev nöjd.

Det är inte precis en intervjuares önskedröm med en sådan besvärlig intervjuperson – men den intensiva mailväxlingen ledde onekligen till att vi lärde känna varandra. Därnäst sågs vi igen på Gräv-konferensen i Helsingborg våren 2005, och senare har vi hängt med varandra och med andra kolleger och vänner i New York, i Bombay, i Goa, i Peking och såklart i Stockholm. Och i Visby och säkert någon annanstans som jag har glömt. Edward har vid det här laget också träffat Ola en massa gånger.

Snart är det dags för Olas bröllop – i Trondheim – och med anledning av det hade vi i lördags en hensexa för honom. Någon döpte alltså om svensexan, med anledning av det höga antalet kvinnliga deltagare, och den fick vissa möhippeliknande inslag såsom en danskurs, dansuppvisning och en förinspelad intervju med den blivande bruden. Men Edward såg till att det ändå blev några traditionella svensexegrejer – bland annat fick Ola dricka Bierjunge, och så blandades det drinkar. Läs mer om dem i nästa blogginlägg!

/Gunilla Kinn Blom

Viewing all 188 articles
Browse latest View live